Φθινόπωρο (Φωτογραφικό Αφιέρωμα)

Φθινόπωρο (11)

Οι πρώτες φθινοπωρινές μέρες επιτέλους κατέφθασαν. Πάρτε μια γεύση από Φθινόπωρο στο φωτογραφικό αφιέρωμα που ακολουθεί…

Φθινόπωρο (2)

Φθινόπωρο (3)

Φθινόπωρο (4)

Φθινόπωρο (5)

Φθινόπωρο (6)

Φθινόπωρο (7)

Φθινόπωρο (8)

Φθινόπωρο (9)

Φθινόπωρο (10)

Φθινόπωρο (12)

Φθινόπωρο (13)

Φθινόπωρο (14)

Φθινόπωρο (15)

Φθινόπωρο (16)

Φθινόπωρο (17)

Φθινόπωρο (18)

Φθινόπωρο (19)

Φθινόπωρο (20)

Φθινόπωρο (21)

Φθινόπωρο (1)



Το «αποπαίδι» του ηλιακού μας συστήματος

Υπήρχε ένας ακόμη πλανήτης που «εξορίστηκε» και βρίσκεται μόνος του στο διάστημα


Αμερικανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι το ηλιακό μας σύστημα διέθετε έναν ακόμη πλανήτη, έναν γίγαντα αερίου, ο οποίος κατά την διαμόρφωση του ηλιακού συστήματος έφυγε ή καλύτερα «εκδιώχθηκε» από αυτό και βρίσκεται τώρα μόνος του σε κάποιο σημείο του γαλαξία μας.

Κοσμική εξορία

Θα μπορούσε να αποτελεί μια ιστορία κοσμολογικής μυθολογίας αφού σύμφωνα με μια νέα μελέτη ο βασιλιάς τους ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας, χρησιμοποίησε την (βαρυτική) ισχύ του για να απομακρύνει ένα πλανήτη.
Ο Ντέιβιντ Νεσβόρνι που εργάζεται στο Ινστιτούτο Ερευνών Σαουθγουέστ στο Κολοράντο πραγματοποίησε σειρά προσομοιώσεων θέλοντας να διερευνήσει το πώς ήταν διαμορφωμένο το ηλιακό μας σύστημα πριν από περίπου τέσσερα δισ. έτη, την ίδια δηλαδή εποχή που δημιουργήθηκε η Γη. Όπως διαπίστωσε οι πλανήτες εκείνη την εποχή κινούνταν ελεύθερα και δεν είχαν αποκτήσει την θέση και την τροχιά που έχουν σήμερα.

Προχωρώντας σε προσομοιώσεις με βάση τους υπάρχοντες πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και τις κινήσεις τους, ο ερευνητής έβλεπε ότι σε καμία περίπτωση και σε κανένα σενάριο το ηλιακό μας σύστημα δεν εξελισσόταν στην μορφή που το γνωρίζουμε. Όταν όμως προσέθεσε στην κοσμική εξίσωση και ένα ακόμη πλανήτη τότε οι πιθανότητες σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος στην σημερινή του μορφή πολλαπλασιάζονταν.

Ο «ορφανός» πλανήτης

Σύμφωνα με τον Νεσβόρνι ο πλανήτης αυτός ήταν ένας μεγάλος πλανήτης αερίου μεγέθους ανάλογου με αυτό του Ποσειδώνα και του Ουρανού. Η πρόσφατη ανακάλυψη πλανητών που βρίσκονται μόνοι τους απομονωμένοι σε διάφορα σημεία του διαστήματος μακριά από άστρα και ηλιακά συστήματα υποχρεώνουν την επιστημονική κοινότητα να κοιτάξει με ενδιαφέρον την μελέτη του Νεσβόρνι και να μην την αγνοήσει όπως πιθανώς θα συνέβαινε αν την παρουσίαζε πριν από λίγο καιρό.

Ο ερευνητής που δημοσίευσε την μελέτη του στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific American» υποστηρίζει ότι ο «εξόριστος» πλανήτης βρίσκεται απομονωμένος σε κάποιο σημείο του Γαλαξία και αποτελεί πλέον ένα σκοτεινό παγωμένο κόσμο.


Συσκευή μετατρέπει σε εικόνες τις σκέψεις

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για το "διάβασμα του νου" έγινε από επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι για πρώτη μπόρεσαν να "δουν" κινούμενες εικόνες μέσα στο μυαλό των ανθρώπων, καθώς κατάφεραν να αναπαράγουν σε μια συσκευή εικόνες από βιντεοκλίπ, όπως αυτές καταγράφονταν στον εγκέφαλο, την ώρα που ο θεατής έβλεπε την ταινία.

Αν και σχετικά θολές, οι ανακατασκευασμένες εικόνες που προβάλλονταν στην οθόνη ενός υπολογιστή και είχαν δημιουργηθεί μέσω καταγραφής της εγκεφαλικής δραστηριότητας, είχαν αξιοσημείωτη ομοιότητα με τις εικόνες του βίντεο που την ίδια ώρα έβλεπε ο εθελοντής. Πρόκειται, στην ουσία, για το πιο πετυχημένο μέχρι σήμερα πείραμα που "μεταφράζει" τα εγκεφαλικά σήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε κινούμενες εικόνες.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Θωμάς Νασελάρης), με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Τζακ Γκάλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με τις βρετανικές "Τέλεγκραφ" και "Ντέιλι Μέιλ", διευκρίνισαν ότι ακόμα δεν φθάσαμε στο σημείο να διαβάζουμε το νου, όμως η τεχνολογία ανοίγει πλέον το δρόμο να "μεταφράζονται" οι μνήμες μας -και ίσως τα όνειρά μας- σε μια οθόνη. "Ανοίγουμε πια ένα παράθυρο στις ταινίες του μυαλού μας. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την αναπαραγωγή των εσωτερικών μας εικόνων", δήλωσε ο Γκάλαντ.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου (fMRI), την ώρα που οι εθελοντές παρακολουθούσαν "τρέιλερ" από ταινίες του Χόλιγουντ, και μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν σε υπολογιστή νοητικές εικόνες παρόμοιες με αυτές που παίζονταν στο βιντεοκλίπ. Αναλύοντας τους τρόπους που το οπτικό κέντρο του εγκεφάλου αντιδρά σε αυτά που βλέπει στην οθόνη, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο μαντεύει με μεγάλη ακρίβεια τι βλέπει ο άνθρωπος και το ανακατασκευάζει (προσομοιώνει) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είναι σαν να προβάλλεται ξανά σε μια οθόνη η νοητική ταινία που αντιστοιχεί στην πραγματική!

Το λογισμικό αξιοποιεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη από βίντεο του YouTube και άλλα, τα οποία αναμιγνύει, προκειμένου να αναδημιουργήσει, όσο γίνεται πιο πιστά, την ταινία που βλέπει ο θεατής. Προκύπτει, έτσι, τελικά ένα θολό αλλά συνεχόμενο βίντεο που αποτελεί την αναπαράσταση της πραγματικής ταινίας, όπως έχει καταγραφεί στο νου. Η μελλοντική διεύρυνση του μεγέθους της βιβλιοθήκης των διαθέσιμων βίντεο αναμένεται να αυξήσει και την ποιότητα της αναπαραγόμενης νοητικής ταινίας.

Αν και σε πρώτη φάση η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να επεξεργαστεί μόνο βιντεοκλίπ που οι άνθρωποι ήδη έχουν δει, στο μέλλον ίσως καταστεί δυνατό να βελτιωθεί το λογισμικό έτσι ώστε να μπορεί να αναπαράγει όνειρα και αναμνήσεις, με το σκεπτικό ότι και αυτά αντιστοιχούν σε νοητικές "ταινίες" που έχει καταγράψει ο εγκέφαλος, όπως όταν βλέπει μια πραγματική ταινία. Πάντως οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι θα χρειαστούν όμως ακόμα δεκαετίες μέχρι ένα μηχάνημα να φθάσει στο σημείο να διαβάσει τις σκέψεις των ανθρώπων.

Στο μέλλον η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους, λόγω εγκεφαλικού ή κώματος.


πηγη

Τέλος εποχής για την ταχύτητα του φωτός και τη σύγχρονη φυσική;

Υποατομικό σωματίδιο που φαίνεται να κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός αναστατώνει όχι μόνο τους φυσικούς στο CERN που το εντόπισαν, αλλά και το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, αφού αν αποδειχθεί ότι δεν πρόκειται περί λάθους, καταρρέουν οι παραδοχές ενός αιώνα για τη φυσική.


Νετρίνα που που εκτοξεύθηκαν από το CERN μέχρι το εργαστήριο Gran Sasso στην Ιταλία, σε απόσταση 732 χιλιομέτρων, εμφανίστηκαν στον προορισμό τους κλάσματα του δευτερολέπτου νωρίτερα από ότι τα περίμεναν.

Τα νετρίνα είναι υποατομικά σωματίδια με ελάχιστη μάζα και μηδενικό φορτίο τα οποία δεν αλληλεπιδρούν σχεδόν καθόλου με άλλα σωματίδια. Κινούνται με την ταχύτητα του φωτός, δηλαδή 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, συνεπώς το γεγονός ότι έφτασαν πριν την αναμενόμενη ώρα σημαίνει ότι ταξίδεψαν με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν του φωτός.

Οι επιστήμονες που έκαναν το πείραμα, παρά το γεγονός ότι είναι πεπεισμένοι πως δεν έκαναν λάθος, δεν τολμούν να πιστέψουν ότι μπορεί να κλονίζουν συθέμελα τη μοντέρνα φυσική, και γι αυτό ζητούν τη συνεργασία συναδέλφων τους από όλο τον κόσμο για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο λάθους.



Μόνο αυτό μας έλειπε: ένας δορυφόρος θα μάς πέσει στο κεφάλι;

Τον περιμένουμε από Πέμπτη ως Σάββατο και οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν πού ακριβώς θα συντριβεί…


Δορυφόρος που ζυγίζει περίπου 6 τόνους έχει ξεφύγει από την τροχιά του και αναμένεται να φτάσει στην επιφάνεια της Γης την Πέμπτη, την Παρασκευή ή το Σάββατο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Το θέμα είναι, ότι όπως αναφέρει η εφημερίδα οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν που ακριβώς θα πέσει ο δορυφόρος UARS. Οι συντεταγμένες της ΝΑΣΑ καλύπτουν ολόκληρο τον πλανήτη, μαζί και κατοικημένες περιοχές.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διαστημικό απόβλητο που προσκρούει στη Γη τα τελευταία 30 χρόνια. Κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα αναμένεται να πάρει φωτιά και να σπάσει σε περίπου 100 κομμάτια, δημιουργώντας μπάλες φωτιάς που θα είναι ορατές και τη μέρα. Λόγω της εισόδου στην ατμόσφαιρα αναμένεται να "επιβιώσουν" 26 κομμάτια, από τα οποία το πιο μεγάλο θα ζυγίζει περίπου 140 κιλά.


Σύμφωνα, πάντως, με τη NASA, ο UARS θα καταλήξει, κατά πάσα πιθανότητα, στη θάλασσα.


Έκταση 12 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας θα «καταπιούν» οι μεγαλουπόλεις ως το 2030

Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, μια έκταση που υπερβαίνει το ενάμισι εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα θα έχει γίνει τσιμέντο, δείχνει αμερικανική μελέτη για τη διόγκωση των πόλεων σε όλο τον κόσμο.


«Αυτή η "αστικοποίηση" της γης συμβαίνει σε μαζικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η Ινδία, η Κίνα και η Αφρική αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης της έκτασης των πόλεων» αναφέρει ο Μπούρακ Γκένεραλπ, γεωγράφος του Πανεπιστημίου Texas A&M και επικεφαλής της έρευνας.

«Η μελέτη μας κάλυψε το διάστημα από το 1970 έως το 2000 και διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη των πόλεων συμβαίνει με ταχύτερο ρυθμό στις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι όμως η Βόρειος Αμερική που έζησε τη μεγαλύτερη αύξηση στην έκταση των αστικών περιοχών» επισημαίνει.

Τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι ερευνητές δείχνουν ότι η έκταση των πόλεων σε παγκόσμιο επίπεδο θα έχει αυξηθεί έως το 2020 κατά 1.528.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συγκριτικά, η έκταση της Ελλάδας είναι σχεδόν 12 φορές μικρότερη στα 133.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Οι περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται περισσότερο οι πόλεις είναι η παράκτια ζώνη, και αυτή η τάση είναι αξιοσημείωτη» σχολιάζει ο Δρ Γκένεραλπ. «Αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας καθώς οι παράκτιες περιοχές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, των πλημμυρών, των τυφώνων, των τσουνάμι και άλλων καταστροφών» επισημαίνει.

Παραδέχεται πάντως ότι η αστυφιλία έχει και τη θετική της πλευρά: «Οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις έχουν καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και σε εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης, οι πόλεις είναι πιο αποδοτικές όσον αφορά την ενεργειακή κατανάλωση, σε σχέση με αγροτικές περιοχές».

»Στις πόλεις, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν ιδέες, εμπειρίες και υλικά. Όλα αυτά τροφοδοτούν την καινοτομία και δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εξαιτίας αυτών των αλληλεπιδράσεων, οι πόλεις είναι τα πιθανότερα σημεία όπου θα εμφανιστούν οι λύσεις για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» τονίζει ο ερευνητής.

Η έρευνα της ομάδας του δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS One.

Σύμφωνα με προηγούμενη εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι το 2030 ο παγκόσμιος πληθυσμός των πόλεων θα έχει αυξηθεί κατά 1,47 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα πάντως με τη νέα μελέτη, οι αστικές περιοχές επεκτείνονται πιο γρήγορα από ό,τι αυξάνεται ο πληθυσμός τους


Ένας πλανήτης με δύο ήλιους, ανακαλύφθηκε στον Γαλαξία μας

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν στον Γαλαξία μας έναν πλανήτη με δύο ήλιους, όπως εκείνος του Λουκ Σκαϊγουόκερ στον «Πόλεμο των Άστρων», γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά της αστρονομίας.


Ο εξωπλανήτης αυτός (πλανήτης εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος) περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους και επομένως έχει καθημερινά δύο ανατολές και δύο δύσεις. Απέχει περίπου 200 έτη φωτός από τη Γη και οι επιστήμονες τον βάφτισαν Κέπλερ-16β.

Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη τέτοιων πλανητών παρά μόνο μέσα από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και κυρίως από την εποποιία του "Πολέμου των Άστρων". Η φαντασία των σεναριογράφων "γέννησε" τον πλανήτη Τατουίν με τις άνυδρες ερήμους όπου κατοικούσαν οι Άνθρωποι της άμμου.

Σε αντίθεση με τον Τατουίν όμως, και παρά τους δύο ήλιους, ο Κέπλερ-16β είναι κρύος και αεριώδης. Οι αστρονόμοι απέκλεισαν την πιθανότητα να φιλοξενεί ζωή. Η μάζα του είναι περίπου το ένα τρίτο εκείνης του πλανήτη Δία. Το μέγεθος και η μάζα του είναι παραπλήσια με του πλανήτη Κρόνου. Κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τους δύο ήλιους του σε 229 γήινες ημέρες. Τα δύο αυτά αστέρια είναι μικρότερα και όχι τόσο θερμά όσο ο δικός μας Ήλιος και για το λόγο αυτό ο Κέπλερ-16β παραμένει παγωμένος, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -73 έως -101 βαθμών Κελσίου.

"Ο Κέπλερ-16β είναι το πρώτο παράδειγμα πλανήτη με δύο ήλιους του οποίου επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη", δήλωσε ο Τζος Κάρτερ, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν. "Για άλλη μια φορά, ανακαλύπτουμε ότι το δικό μας ηλιακό σύστημα δεν είναι παρά ένα παράδειγμα μεταξύ της ποικιλίας των πλανητικών συστημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η φύση", πρόσθεσε.

Η μελέτη των επιστημόνων δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Science της 15ης Σεπτεμβρίου.


Η ταχυτητα του φωτος (Ντοκιμαντερ)

Η ταχύτητα του φωτός είναι η ταχύτητα με την οποία το φως διαδίδεται στο κενό ή σε άλλα μέσα. Η ταχύτητα του φωτός στο κενό που συμβολίζεται συνήθως με c, είναι 299.792.458 m/s (μέτρα το δευτερόλεπτο) σε μονάδες SI, δηλαδή κατά προσέγγιση 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο ή σε επιστημονική μορφή 3·108m/s.


Η ταχύτητα του φωτός στο "κενό" θεωρείται η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτυχθεί, όχι μόνο από το φως αλλά και από τα υπόλοιπα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, άλλες μορφές μετάδοσης ενέργειας και από την ύλη. Η ταχύτητα αυτή είναι τόσο μεγάλη, ώστε αν ένας παρατηρητής κινούταν γύρω από τον ισημερινό της γης με αυτή την ταχύτητα θα ολοκλήρωνε το γύρω του κόσμου σε 13 εκατοστά του δευτερολέπτου. Άλλο παράδειγμα είναι ότι το φως του ήλιου φτάνει στη γη μετά από 8 λεπτά, αφότου εκπεμφθεί από την επιφάνειά του.

Η ταχύτητα του φωτός δεν είναι σταθερή, αλλά εξαρτάται από το μέσο μέσα στο οποίο γίνεται η διάδοση. Συγκεκριμένα, όταν το φως διαδίδεται σε κάποιο υλικό (όπως το γυαλί ή ο αέρας), η ταχύτητά του εξαρτάται από τον δείκτη διάθλασης του συγκεκριμένου υλικού· όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης διάθλασης, τόσο πιο μικρή είναι η ταχύτητα του φωτός μέσα στο υλικό. Η ταχύτητα του φωτός σε άλλα υλικά είναι κατά κανόνα μικρότερη από την ταχύτητα του φωτός στο κενό, ο δείκτης διάθλασης του κενού είναι 1 και στα υπόλοιπα υλικά μεγαλύτερος του ένα. Λόγω της αλλαγής της ταχύτητάς του καθώς μεταβαίνει από ένα μέσο σε άλλο με διαφορετικό δείκτη διάθλασης παρατηρείται το φαινόμενο της διάθλασης, γιατί ισχύει ο νόμος της συντομότερης διαδρομής του φωτός.

Δείτε το ντοκιμαντέρ:



Είδαν σούπερ - Γη που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή

Δεκαέξι σούπερ-Γαίες, δηλαδή πλανήτες με μάζα μεγαλύτερη από της Γης, αλλά μικρότερη από αυτήν των λεγόμενων «γιγάντων αερίων» (του Δία, του Κρόνου, του Ποσειδώνα και του Ουρανού) είναι μεταξύ των 50 άγνωστων έως σήμερα εξωπλανητών, τους οποίους είδαν αστρονόμοι στη Χιλή, με τη βοήθεια του ειδικού φασματογράφου HARPS του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου.


Μία από αυτές τις σούπερ - Γαίες, όρος που αναφέρεται μόνο στη μάζα και όχι στις συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνειά τους, απέχει τόσο από το άστρο του που, κατά τους ίδιους, θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμη. Ο ΗD85512b, όπως ονόμασαν τον εξωπλανήτη, έχει 3,6 φορές τη μάζα της Γης, ενώ οι θερμοκρασίες εκτιμάται πως κυμαίνονται από τους 30 έως τους 50 βαθμούς, δηλαδή δεν επικρατεί ούτε πολλή ζέστη ούτε πολύ κρύο ώστε η σούπερ - Γη να μπορεί να έχει τρεχούμενο νερό - απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στο ανώτερο άκρο της ατμόσφαιρας του HD85512b, η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου. Πιστεύουν όμως ότι οι θερμοκρασίες που πιθανότατα επικρατούν στην επιφάνεια του πλανήτη είναι εντελώς ξένες για εμάς τους γήινους, είτε αυτή η σούπερ-Γη έχει είτε δεν έχει τρεχούμενο νερό.

Επιπλέον «θα επικρατεί αποπνικτική υγρασία», λέει η αστρονόμος από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Γερμανίας Λίσα Κάλτενεγκερ, η οποία συνέταξε την έκθεση γύρω από τις νέες παρατηρήσεις. «Όταν λέμε κατοικήσιμη, δεν εννοούμε κατοικήσιμη για εσάς και εμένα», ξεκαθαρίζει.

Η Κάλτενεγκερ σημειώνει ότι άλλες μορφές ζωής, λιγότερο «απαιτητικές», θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε αυτή τη σούπερ - Γη, αλλά πιο κοντά στο έδαφος σε σχέση με τους ανθρώπους, αφού θεωρητικά η βαρύτητα είναι 1,4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που εμείς βιώνουμε. Εξάλλου, όπως εξηγεί, για να είναι ο πλανήτης αυτός δυνητικά κατοικήσιμος, θα έπρεπε να καλύπτεται από σύννεφα σε ποσοστό τουλάχιστον 60%, έναντι 50% της Γης.

Έχοντας παρατηρήσει τον πλανήτη αυτόν πάνω από 1.000 φορές από το HARPS, οι ερευνητές δηλώνουν βέβαιοι για τα ευρήματά τους. Εκτός από τον ΗD85512b και έναν ακόμη παρόμοιο εξωπλανήτη που έχουν εντοπίσει Ευρωπαίοι αστρονόμοι, τηλεσκόπιο της NASA έχει ταυτοποιήσει περισσότερους από 50 πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή, κάτι όμως που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι, χρησιμοποιώντας όλο και πιο ακριβείς φασματογράφους, να αποφανθούν κατά πόσο ο «νέος» αυτός εξωπλανήτης είναι απλά μια σούπερ-Γη και όχι μια σούπερ - Γη που μοιράζεται περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με τη δική μας Γη.



Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως την είδαν από το διάστημα!

Φωτογραφίες και βίντεο από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως το είδαν οι αστροναύτες του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η NASA.



Ο αστροναύτης Frank Culbertson ήταν "ο μόνος Αμερικανός που δεν βρισκόταν στη Γη, την ημέρα που η Αμερική άλλαξε για πάντα", όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος! Μαζί με τους Mikhail Tyurin και Vladimir Dezhurov, έγιναν μάρτυρες των επιθέσεων από μια εντελώς διαφορετική και μοναδική οπτική γωνία!

Ο αστροναύτης Frank Culbertson, με αφορμή την θλιβερή επέτειο της επίθεσης, εξομολογήθηκε ότι μόλις συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, κατάλαβε πως τίποτε δεν θα ήταν ξανά το ίδιο για την χώρα του.

Στην ερώτηση πώς αισθάνεται ως ο μοναδικός αμερικανός που είχε την δυνατότητα να δει από το διάστημα τη στιγμή που "γραφόταν η μαύρη σελίδα της αμερικανικής ιστορίας", απάντησε ως πατέρας και όχι ως αστροναύτης: " Οι σκέψεις και οι προσευχές μας ήταν με όλους αυτούς που δοκιμάζονταν εκείνες τις ώρες. Αυτό που ήθελα ήταν να βεβαιωθώ πως η οικογένεια μου, τα παιδιά μου ήταν καλά. Και αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο ήταν να πετύχω κάτι τέτοιο από τόσο... μακρυά"!




Τεράστια έκρηξη ορατή από τη Γη το Σαββατοκύριακο

Οι αστρονόμοι εντόπισαν μια σπάνια σε μέγεθος έκρηξη σούπερ-νόβα, σε απόσταση μόλις 21 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Η έκρηξη, η πιο κοντινή και πιο ορατή από τον πλανήτη μας σούπερ-νόβα εδώ και 25 χρόνια, έχει γίνει τόσο φωτεινή, ώστε θα είναι ορατή από τον πλανήτη μας ακόμα και με κιάλια. Οι ερασιτέχνες παρατηρητές του ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο (όπου και η Ελλάδα) μπορούν να στρέψουν τα όργανά τους, αν ο νυχτερινός ουρανός είναι καθαρός, στην κατεύθυνση της Μεγάλης Άρκτου, πάνω αριστερά από τα τελευταία δύο άστρα της, από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε το φαινόμενο (σε μπλε-άσπρη απόχρωση) θα γίνει πιο ορατό. Για πολλούς ανθρώπους θα είναι πιθανότατα η μοναδική ευκαιρία στη ζωή τους να δουν με γυμνά μάτια μια έκρηξη σούπερ-νόβα, καθώς η επόμενη μπορεί να συμβεί σε 100 χρόνια.

Η έκρηξη, που πρωτοεντοπίστηκε στο γαλαξία του «Τροχού», στις 24 Αυγούστου, από τον αστρονόμο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ Πίτερ Νιούτζεντ, γίνεται συνεχώς πιο λαμπερή κάθε λεπτό που περνάει. Είναι η πιο ορατή στους ουρανούς μετά το 1954, ενώ πρόκειται για μια από τις πιο κοντινές στη Γη αστρικές εκρήξεις μετά το 1987. Το άστρο (PTF-11kly) που εξερράγη με την μορφή σούπερ-νόβα, ήδη παρακολουθείται στενά από διάφορες αστρονομικές ομάδες στον πλανήτη, ενώ έχει επιστρατευτεί και το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τις βρετανικές «Γκάρντιαν», «Ιντιπέντεντ» και «Ντέιλι Μέιλ».

Πρόκειται για μια από τις πιο έγκαιρες στην ιστορία ανακαλύψεις έκρηξης σούπερ-νόβα (του λεγόμενου "τύπου 1α"),σχεδόν από το ξεκίνημά της, και δεν αποκλείεται έτσι να μελετηθεί επιστημονικά περισσότερο από κάθε άλλη τέτοια έκρηξη μέχρι σήμερα. «Υπάρχουν δισεκατομμύρια άστρα στο γαλαξία μας, αλλά αυτή η σούπερ-νόβα θα τα επισκιάσει όλα μέσα στο Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Νιούτζεντ.

Σε λίγες μέρες η λάμψη της θα αργοσβήσει και το φαινόμενο θα είναι ορατό μόνο με μεγάλο τηλεσκόπιο, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Εκρήξεις αυτού του είδους συμβαίνουν όταν ένα μεγάλης πυκνότητας άστρο «λευκός νάνος», περίπου όσο η Γη σε μέγεθος, αλλά με μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο μας, εκρήγνυται εκτοξεύοντας μεγάλες ποσότητες ύλης σε μεγάλες αποστάσεις. Η ύλη αυτή κάποια στιγμή θα αποτελέσει την «μαγιά» για τη δημιουργία νέων άστρων και πλανητών. Έχουν υπάρξει ακόμα πιο φωτεινές εκρήξεις σούπερ-νόβα στο γαλαξία μας, με την πιο πρόσφατη το 1572, η οποία ήταν ορατή με γυμνό μάτι επί μήνες. Είχε προηγηθεί μια ακόμα πιο θεαματική έκρηξη, το 1006 μ.Χ., που έχει καταγραφεί στα κινεζικά και αραβικά αρχεία. Ήταν τόσο φωτεινή, που οι άνθρωποι μπορούσαν να διαβάζουν τις νύχτες απλώς με το φως της.


πηγη

Ίχνη της σκοτεινής ύλης

Το πείραμα CRESST II πιθανώς ανίχνευσε σωματίδιά της



Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το 85% της ύλης του σύμπαντος αποτελείται από μια μυστηριώδη ύλη η οποία ονομάστηκε «σκοτεινή». Η σκοτεινή ύλη δεν έχει γίνει εφικτό να εντοπιστεί μέχρι σήμερα αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς λειτουργεί εν είδει κοσμικής "κόλλας" και συγκρατεί τα άστρα μέσα στους γαλαξίες οι οποίοι περιστρέφονται ταχύτατα και αν δεν υπήρχε κάτι να συγκρατεί το «περιεχόμενό» τους θα διαλύονταν. Ένα από τα διάφορα πειράματα εντοπισμού της σκοτεινής ύλης, το CRESST II, εντόπισε σήματα που ίσως να σχετίζονται με αυτή.

Ο «κοσμικός κήπος»


Το πείραμα CRESST II χρησιμοποιεί δεκάδες υπέρψυχρους κρυστάλλους βολφραμικού ασβεστίου, και αναζητεί τη σκοτεινή ύλη βαθιά κάτω από το βουνό Gran Sasso στην Ιταλία. Όταν ένα σωματίδιο χτυπά έναν από αυτούς τους κρυστάλλους, ο κρύσταλλος εκπέμπει έναν παλμό φωτός, οπότε τα ευαίσθητα θερμόμετρα μετρούν την ενέργεια της σύγκρουσης.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των σωματιδίων προέρχονται από διάφορες πηγές που οι ειδικοί ονομάζουν «κήπο σωματιδίων». Μια από αυτές τις πηγές είναι οι κοσμικές ακτίνες. Τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης, τα λεγόμενα νετραλίνα (Wimps) «πέφτουν» μαζικά στην Γη και καταφέρνουν να εισχωρήσουν σε μεγάλα βάθη στο εσωτερικό του πλανήτη επειδή πιστεύεται ότι αλληλεπιδρούν ασθενώς με την κανονική ύλη.

Το πείραμα


Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Max Planck μελετώντας δεδομένα από τις συγκρούσεις σωματιδίων που γίνονται στο πείραμα CRESST II υποστηρίζουν ότι σε περίπου 20 από αυτές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει παρουσία γνωστών σωματιδίων και άρα είναι πιθανό να συμμετείχαν σε αυτές τις συγκρούσεις νετραλίνα.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματα τους σε συνέδριο Φυσικής που γίνεται αυτές τις μέρες στο Μόναχο. Αν τελικά τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιωθούν, τα δεδομένα από τις επίμαχες συγκρούσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία μοντέλων σκοτεινής ενέργειας με στόχο την εξαγωγή εκτιμήσεων για την μάζα των σωματιδίων της.


Η ζωή στη Γη δημιουργήθηκε από εξωγήινα δομικά υλικά!

Δώδεκα μετεωρίτες στους οποίους εντοπίστηκαν "τα μόρια της ζωής", ενισχύουν με αποδείξεις πλέον την άποψη ότι η ζωή ήρθε από το Διάστημα! Η χημική ανάλυση που έγινε στους μετεωρίτες, έδειξε ότι περιέχουν νουκλεοτίδια, δηλαδή τα μόρια από τα οποία συναρμολογείται η διπλή έλικα του DNA.

Τα νουκλεοτίδια μαζί με άλλα βιομόρια ανιχνεύτηκαν στους 11 από τους 12 διαστημικούς βράχους που εξετάστηκαν στο εργαστήριο και προέρχονταν από απομακρυσμένες τοποθεσίες της Ανταρκτικής. Τα δείγματα χώματος από τις περιοχές αυτές δεν βρέθηκαν να περιέχουν τα ίδια νουκλεοτίδια.

Κι αν οι μετεωρίτες μολύνθηκαν στη Γη;

Η άποψη της ζωής που ήρθε από... ψηλά, αν και δεν είναι καινούρια, συναντούσε πάντα ένα συγκεκριμένο εμπόδιο: κι αν η χημική σύσταση των εξεταζόμενων μετεωριτών έχει "μολυνθεί" από γήινους οργανισμούς και οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα; Αν δηλαδή αυτό που εντοπίζουν οι επιστήμονες ως "ένδειξη ζωής από το διάστημα", είναι απλώς υλικό που υπάρχει στη Γη και μόλυνε τον μετεωρίτη κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα ή ακόμη και κατά την παραμονή του σε κάποιο εργαστήριο;

Αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο αποκλείεται οριστικά με την νέα μελέτη, αφού στους 12 επίμαχους μετεωρίτες πέρα από νουκλεοτίδια - που πράγματι υπάρχουν και στη Γη-, ανιχνεύτηκαν και μόρια τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί ποτέ στον πλανήτη μας!

Αλλά ακόμη και για τα νουκλεοτίδια των μετεωριτών, οι έρευνες απέδειξαν με εργαστηριακά πειράματα ότι μπορεί να προκύψουν από χημικές αντιδράσεις της αμμωνίας με το νερό και το υδροκυάνιο. Αυτό σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Time», τους οδηγεί στο αφαλές συμπέρασμα ότι σχηματίστηκαν στο Διάστημα και από εκεί έφτασαν στη Γη.

Η ζωή δεν ήρθε από το διάστημα, αλλά δημιουργήθηκε στη Γη με εξωγήινα υλικά!

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο διαστημικοί βράχοι με τις ονομασίες Murchison και Nunataks 94102 (διαβάστε αναλυτικά εδώ το πού βρέθηκε και πώς αναλύθηκε) , οι οποίοι φάρουν νουκλεοτίδια άγνωστα μέχρι σήμερα στους επιστήμονες! Την ίδια στιγμή, περιέχουν αδενίνη και γουανίνη, δηλαδή τα δύο από τα τέσσερα χημικά συστατικά του DNA.

Αν και όπως διευκρινίζει o δρ Κάλαχαν, αστροβιολόγος της NASA και επικεφαλής της μελέτης, η έρευνα δεν ασχολείται καθόλου τη θεωρία της πανσπερμίας, σύμφωνα με την οποία οι πρώτοι οργανισμοί στη Γη ΗΡΘΑΝ από μετεωρίτες, εντούτοις ενισχύει την άποψη ότι η ζωή στον πλανήτη μας ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ από "εξωγήινα" συστατικά, που έφτασαν εδώ με "όχημα μεταφοράς" κομήτες και μετεωρίτες!



Εντοπίστηκαν γονίδια που κάνουν τον άνθρωπο αδύνατο

Για πρώτη φορά βρέθηκαν γονίδια που κάνουν κάποιο υπερβολικά αδύνατο.


Οι άνθρωποι, ιδίως οι άνδρες, που διαθέτουν στο γενετικό κώδικά τους πρόσθετα αντίγραφα συγκεκριμένων γονιδίων, είναι πολύ πιο πιθανό να είναι υπερβολικά αδύνατοι, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά εντόπισε μια γενετική αιτία για την ισχνότητα και την λιποσαρκία κάποιου ατόμου.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του πανεπιστημίου της Λωζάννης, υπό τον καθηγητή Φιλίπ Φρόγκελ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του βρετανικού πανεπιστημίου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, βρήκαν ότι ένας διπλασιασμός ενός τμήματος του χρωμοσώματος 16, που περιλαμβάνει 28 γονίδια, σχετίζεται με το να έχει κάποιος βάρος κάτω του κανονικού. Μια προηγούμενη έρευνα είχε βρει το αντίστροφο: ότι τα άτομα με την απουσία ενός αντιγράφου αυτών των γονιδίων είναι 43 φορές πιο πιθανό να είναι υπερβολικά παχύσαρκοι.

Όπως είπε ο Φρόγκελ, η ανακάλυψη δείχνει ότι αν ένα παιδί δεν τρώει και δεν παχαίνει, ίσως να μην είναι κάποιο λάθος των γονιών, αλλά να σχετίζεται με τα γονίδιά του, ειδικά αν πρόκειται για αγόρι.

Κανονικά, κάθε άνθρωπος έχει ένα αντίγραφο από κάθε χρωμόσωμα, το οποίο παίρνει από κάθε γονιό του, όμως μερικές φορές ορισμένα τμήματα ενός χρωμοσώματος μπορεί να αντιγραφούν ή να διαγραφούν, προκαλώντας ανώμαλες «δόσεις» γονιδίων. Σε ποσοστό περίπου ένα άτομο στα 2.000, ένα μέρος του χρωμοσώματος 16 διπλασιάζεται μέσω αντιγραφής και έτσι αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες να είναι κανείς πολύ αδύνατος, αναλογικά περισσότερο στους άνδρες (23 φορές πιθανότερο) σε σχέση με τις γυναίκες (πέντε φορές).

Ως άτομο με βάρος κάτω του κανονικού θεωρείται όποιος έχει δείκτη σωματικής μάζας κάτω του 18,5 (ο δείκτης υπολογίζεται αν διαιρεθεί το βάρος με το τετράγωνο του ύψους).

Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA άνω των 95.000 ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι τα μισά παιδιά που βρέθηκαν με «υπερδοσολογία» γονιδίων του χρωμοσώματος 16, είχαν διαγνωστεί με προβλήματα υπο-ανάπτυξης και με ελλιπές βάρος. Το ένα τέταρτο αυτών των ατόμων με τα έξτρα γονίδια έχουν μικροκεφαλία, δηλαδή το κρανίο και ο εγκέφαλός τους είναι πολύ μικρά, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές διαταραχές.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ανορεξία, αλλά και την παχυσαρκία.


Οταν ο Homo sapiens ταξίδευε στην ελληνική θάλασσα

Προϊστορικοί άνθρωποι μπορεί να ταξίδεψαν στο Αιγαίο πριν από 15.000 χρόνια, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακάλυψαν επιστήμονες -μεταξύ των οποίων και Έλληνες-, οι οποίοι χρησιμοποίησαν νέες τεχνικές χρονολόγησης πετρωμάτων. Όπως o οψιδιανός, το ηφαιστειακό πέτρωμα με την υαλώδη μορφή, που εξαιτίας της σύστασης και της ανθεκτικότητάς του χρησιμοποιήθηκε από τα τέλη της Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου (πριν από 35.000 έως 11.000 χρόνια) για την κατασκευή εργαλείων και όπλων.

«Ο οψιδιανός ήταν ένα πολύτιμο πέτρωμα που βρίσκεται μόνο στη Μήλο, με λίγα κοιτάσματα στην Αντίπαρο και στο Γυαλί (νησάκι μεταξύ Νισύρου και Κω). Από εκεί και μέσω του εμπορίου διαδόθηκε σε όλο το Αιγαίο, καθώς και στην ηπειρωτική χώρα», εξηγεί ο κ. Νικόλαος Λάσκαρης από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου στο διαδικτυακό περιοδικό Past Horizons.

Έτσι, οι άνθρωποι πριν από την Εποχή του Χαλκού που ήθελαν να αποκτήσουν αιχμηρά εργαλεία και όπλα είχαν μία μόνο λύση: να ταξιδέψουν με πλοίο μέχρι τη Μήλο. Και όπως φαίνεται από τις νέες έρευνες, αυτό ακριβώς έκαναν.

Ενδείξεις για ταξίδια στη Μήλο από την παλαιολιθική εποχή έχουν βρεθεί στο σπήλαιο Φράγχθι του νομού Αργολίδας, μια από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις στην Ελλάδα. Το σπήλαιο κατοικήθηκε σίγουρα από τον Homo sapiens (30000 π. Χ.), πιθανόν και από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ (40000 π. Χ.), ενώ υπάρχουν ενδείξεις συνεχούς κατοίκησης μέχρι το 3000 π.Χ., καθιστώντας το έναν από τους μακροβιότερους τόπους συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας.

Στο εσωτερικό του βρέθηκαν μοναδικά ευρήματα, όπως ένας ανθρώπινος σκελετός, ηλικίας 10.000 - 8.000 ετών, πήλινα θραύσματα, ειδώλια, αγαλματίδια, χάντρες, κατεργασμένα όστρακα και οψιδιανός της παλαιολιθικής εποχής. Η τελευταία ανακάλυψη έφερε τα πάνω κάτω στην αντίληψη για τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς γεωχημικές έρευνες έδειξαν ότι πρόκειται για οψιδιανό που προήλθε από το αιγαιοπελαγίτικο νησί, 80 μίλια μακριά από το σπήλαιο. Ωστόσο η απάντηση για το πότε έγινε αυτή η μεταφορά δεν ήταν εύκολο να δοθεί.

«Επρόκειτο για ναυτικούς που πέρναγαν από το ένα νησί του Αιγαίου στο άλλο, φτάνοντας μέχρι τη Μικρά Ασία και την ελληνική ενδοχώρα», αναφέρει ο κ. Λάσκαρης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του δημοσιεύουν σχετικό άρθρο στο «Journal of Archaeological Science», στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 2011.

«Μέχρι σήμερα μόνο στο Σπήλαιο Φράγχθι έχουν βρεθεί οψιδιανοί που χρονολογούνται περίπου στο 8500 π. Χ. Με τα νέα δεδομένα όμως αποδεικνύεται ότι υπήρξε μια πιο πρώιμη επαφή με τα παράκτια μέρη», συμπληρώνει.

Ο Έλληνας επιστήμονας και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που λέγεται χρονολόγηση της υδάτωσης του οψιδιανού (obsidian hydration dating, OHD), η οποία συνδυάστηκε μαζί με μια νέα τεχνική, τη φασματομετρία δευτερογενούς μάζας ιόντων της διαποτισμένης επιφάνειας (secondary ion mass spectrometry of surface saturation, SIMS-SS).

«Μια φρεσκοκομμένη επιφάνεια οψιδιανού περιέχει μικροσκοπικές ρωγμές, μέσα στις οποίες το νερό απορροφιέται με τον χρόνο», δηλώνει η ερευνήτρια Έλερι Φραχμ από το Πανεπιστήμιο Μινεσότα Twin Cities και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Οψιδιανού, η οποία εξηγεί στο περιοδικό γιατί έγινε η συγκεκριμένη επιλογή μεθόδων.

Η OHD από μόνη της δεν είναι πολύ αξιόπιστη στη χρονολόγηση πετρωμάτων. Με τη νέα τεχνική SIMS-SS, οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν την ποσότητα του νερού που εισχωρεί στο πέτρωμα. «Μια δέσμη σωματιδίων απομακρύνει τα ιόντα από τις λεπτές σαν φλούδα κρεμμυδιού στρώσεις του οψιδιανού. Είναι σαν να υπολογίζουμε τη σύνθεση κάθε μίας από αυτές», τονίζει. Με αυτό τον τρόπο, κάθε αλλαγή στο περιεχόμενο του νερού μπορεί να διερευνηθεί σε βάθος, αποκαλύπτοντας ακριβώς το πώς έγινε αυτή η αλλαγή.

Με τη νέα μέθοδο, ο κ. Λάσκαρης και οι συνεργάτες του απέδειξαν ότι αντικείμενα από οψιδιανό της Μήλου κατασκευάστηκαν στην ενδοχώρα πολύ νωρίτερα από ό,τι αρχικά θεωρείτο. Με άλλα λόγια, οι προϊστορικοί άνθρωποι πραγματοποίησαν θαλάσσια ταξίδια στα νησιά -με άγνωστους μέχρι σήμερα τύπους πλοίων- από πολύ νωρίς.



Αστροναύτες «γεωργοί» θα ταξιδέψουν στον Άρη

Θα καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα εντός του σκάφους


Η NASA συνεχίζει τον σχεδιασμό για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη και στέλεχός της προτείνει μια λύση για το πρόβλημα της διατροφής των αστροναυτών. Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να καλλιεργήσουν φρούτα και λαχανικά εντός του διαστημικού σκάφους με το οποίο θα ταξιδεύουν.

Το ταξίδι

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της NASA αν υπάρξει χρηματοδότηση και φυσικά δοθεί το πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη μπορεί να γίνει μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια. Με την υπάρχουσα τεχνολογία το ταξίδι στον Άρη θα διαρκέσει έξι μήνες άρα αν για παράδειγμα, οι αστροναύτες παραμείνουν για εξερεύνηση και πειράματα στον κόκκινο πλανήτη τρεις μήνες η αποστολή θα διαρκέσει συνολικά ενάμιση έτος.

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια είναι φυσικά πολλά αφού οι αστροναύτες θα παραμείνουν για πολύ χρόνο στο διάστημα. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την φυσική κατάσταση των αστροναυτών, την υγεία τους, την ψυχολογία τους και φυσικά την διατροφή τους. Υπάρχουν πολλές σκέψεις και ιδέες για το πώς θα οργανωθεί η αποστολή και πώς θα αντιμετωπιστούν όλες οι παράμετροι της.

Διαστημικές καλλιέργειες

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Χημείας η Μάγια Κούπερ επιστήμονας στο Εργαστήριο Συστημάτων Διαστημικών Τροφών της NASA ανέφερε ότι εκείνη και οι συνάδελφοι της εξετάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης ενός βιοαναγεννητικού συστήματος που ανάμεσα στις διάφορες εφαρμογές και λειτουργίες του θα επιτρέπει την καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων εντός του διαστημοπλοίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους αστροναύτες αφού εκτός από να παρέχει φρέσκες και υγιεινές τροφές στους αστροναύτες θα βελτιώνει την ποιότητα του αέρα εντός του σκάφους αφού θα παράγεται οξυγόνο ενώ θα υπάρχει απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπλέον ένα προηγμένο σύστημα καλλιέργειας κρίνεται ιδανικό αφού θα πιάνει μικρό χώρο ενώ δεν θα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να αποσπάται η προσοχή των αστροναυτών από τις άλλες υποχρεώσεις και εργασίες τους.

Οι επιστήμονες της NASA έχουν μάλιστα δημιουργήσει μια λίστα με διάφορα λαχανικά φρούτα τα χαρακτηριστικά των οποίων είναι συμβατά με την καλλιέργεια εντός ενός διαστημικού σκάφους. Ανάμεσα τους είναι τα μαρούλια, το σπανάκι, οι τομάτες, τα καρότα, τα φρέσκα κρεμμύδια, τα ραπανάκια, οι πιπεριές, τα λάχανα και οι φράουλες.


Λέιζερ για τη δημιουργία νεφών και τεχνητής βροχής

Οι σύγχρονοι βροχοποιοί δοκιμάζουν διαρκώς νέες «μαγικές» ιδέες για να δημιουργήσουν σύννεφα και βροχή, στο πλαίσιο ενός ολοένα πιο «καυτού» επιστημονικού πεδίου, των κατευθυνόμενων αλλαγών στις καιρικές συνθήκες μιας περιοχής.

Η τελευταία ανακάλυψη είναι η χρήση λέιζερ στον ουρανό για τη δημιουργία νεφών που θα μπορούν να προκαλέσουν βροχή ή, αντίθετα, για την διάλυση των νεφών και την αποφυγή των βροχών.

Οι ελβετοί και γερμανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον φυσικό Τζερόμ Κασπαριάν του πανεπιστημίου της Γενεύης, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Nature Communications”, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», κατάφεραν, στοχεύοντας τον αέρα με ισχυρά λέιζερ, να αναπτύξουν σταγονίδια νερού, ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την «πυροδότηση» βροχής. Τα νέφη γενικώς δημιουργούνται, όταν αερομεταφερόμενα σωματίδια δρουν ως πυρήνες για τη συμπύκνωση γύρω τους υδρατμών, που κάποια στιγμή γίνονται σταγόνες και μετά βροχή.

Η τεχνική με την ονομασία «υγροποίηση με τη βοήθεια λέιζερ» πιστεύεται ότι μπορεί μελλοντικά να επιτρέψει τον μερικό έλεγχο αναφορικά με το πού και πότε θα βρέξει, εφόσον η ατμόσφαιρα μιας περιοχής είναι επαρκώς υγρή (αν διαθέτει έστω σχετικά χαμηλή υγρασία έως 70%, ενώ αν υπάρχει πλήρης ξηρασία στον αέρα, δεν μπορεί να προκληθεί βροχή). Οι ερευνητές έκαναν επίδειξη της τεχνικής κοντά στη λίμνη της Γενεύης, χρησιμοποιώντας ένα φορητό εργαστήριο υπέρυθρων λέιζερ με την ονομασία Teramobile.

Μετά από πειράματα 133 ωρών, οι παλμοί φωτός του λέιζερ κατάφεραν να δημιουργήσουν σωματίδια νιτρικού οξέος στην ατμόσφαιρα, τα οποία λειτούργησαν ως «κόλλα» (πυρήνες) για την πρόσδεση γύρω τους μορίων νερού, δημιουργώντας έτσι σταγόνες που δεν εξατμίζονταν.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οι σταγόνες είχαν αποκτήσει σταθερή διάμετρο λίγων χιλιοστών του χιλιοστού, δηλαδή ήσαν ακόμα αρκετά μικρές για να πέσουν σαν βροχή στο έδαφος, αλλά αρκετά μεγάλες για να ενθαρρύνουν τους επιστήμονες να συνεχίσουν τα πειράματά τους, με την ελπίδα ότι η βελτίωση της μεθόδου θα παράγει μεγαλύτερες σταγόνες και, τελικά, την επιθυμητή βροχή.

Όπως παραδέχτηκε ο Κασπαριάν, χρειάζονται ακόμα πολλές προσπάθειες μέχρι να δημιουργηθεί τεχνητή βροχή, καθώς πρέπει να δημιουργηθούν σταγόνες δέκα έως 100 φορές μεγαλύτερες, ώστε να είναι αρκετά βαριές για να πέσουν στη γη. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος ότι η τεχνική επιδέχεται βελτιώσεων και ότι κάποια στιγμή θα μπορεί όχι μόνο να παράγεται βροχή, αλλά και να αποτρέπεται. Το τελευταίο ίσως καταστεί εφικτό, αν σκοπίμως δημιουργούνται στον ουρανό πάρα πολλές μικροσκοπικές σταγονίτσες νερού, που θα είναι τόσο ελαφριές, ώστε να μην μπορούν να πέσουν ως βροχή στο έδαφος. «Μπορεί μια μέρα με αυτό τον τρόπο να μετριάζουμε τους μουσώνες ή να μειώνουμε τις πλημμύρες σε μια περιοχή», όπως είπε.

Οι προσπάθειες ελέγχου του καιρού μέσω διάχυσης χημικών ουσιών στον ουρανό σημείωσαν έξαρση στην Κίνα, την περίοδο πριν και κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων του 2008, όταν η μετεωρολογική υπηρεσία του Πεκίνου διέθετε μέχρι και ειδικό γραφείο για την τροποποίηση του καιρού.

Ο Κασπαριάν υποστηρίζει ότι η μέθοδος μέσω λέιζερ έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με την χρήση χημικών ουσιών για την τεχνητή δημιουργία πυρήνων νεφών. Όπως ανέφερε, το λέιζερ επιτρέπει συνεχή χρήση όλο το 24ωρο σε ύψος αρκετών χιλιομέτρων στον αέρα (άρα το λέιζερ δεν χρειάζεται να μεταφέρεται με αεροπλάνο), στοχεύει σε συγκεκριμένα σημεία του ουρανού και δεν διασπείρει τυχαία στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες χημικών ουσιών, όπως ιωδιδίου του αργύρου, κάτι που συμβαίνει με τις έως τώρα χημικές μεθόδους. Ακόμα, το λέιζερ, εκτός από στόχευση σε συγκεκριμένα σημεία, μπορεί να ρυθμιστεί να «σαρώνει» ολόκληρες περιοχές του ουρανού. «Άλλωστε, και τα νυχτερινά κλαμπ αυτό κάνουν συνέχεια», όπως είπε ο Κασπαριάν.


Τι υπάρχει στο κέντρο της γης; (video)

Μια απάντηση στο ερώτημα


Στο μεγάλο ερώτημα απαντά ο καθηγητής Kei Hirose με ένα βίντεο που είναι το δημοφιλέστερο σήμερα στην ιστοσελίδα του www.bbc.com. Στο κέντρο της γης δεν υπάρχουν αλλόκοτα πλάσματα, όπως στο έργο του Ιουλίου Βερν, υπάρχει όμως ένα παράξενο δάσος.



Ο Ιάπωνας καθηγητής αναδημιουργώντας στο εργαστήριο του στην Οσάκα τις συνθήκες που επικρατούν στον πυρήνα του πλανήτη, υποστηρίζει ότι στο κέντρο του υπάρχει ένα δάσος από κρυστάλλους που δημιουργήθηκε μετά από τρία εκατομμύρια φόρες ατμοσφαιρική πίεση και θερμοκρασία 4.500 C.




«Υπερηχητικό» Internet υπόσχεται το γραφένιο

Νέα μέθοδος μπορεί να κάνει τις συνδέσεις του διαδικτύου δεκάδες φορές ταχύτερες από τις σημερινές


Μια νέα μέθοδος που ανέπτυξαν οι επιστήμονες υπόσχεται να αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητες του γραφενίου να συλλαμβάνει και να μετατρέπει το φως, αυξάνοντας και τις δυνατότητές του να χρησιμοποιηθεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μετάδοση δεδομένων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων που θα κάνουν τις συνδέσεις του Ίντερνετ δεκάδες ίσως και εκατοντάδες φορές πιο γρήγορες από εκείνες που υπάρχουν σήμερα.

Το γραφένιο

Το γραφένιο είναι μια μορφή άνθρακα με τη μορφή φύλλων που έχουν πάχος ενός ατόμου και είναι κοντινός συγγενής του διαμαντιού και του γραφίτη. Eίναι το λεπτότερο και ταυτόχρονα ισχυρότερο υλικό που γνωρίζει ο άνθρωπος και εμφανίζει ιδιότητες που υπόσχονται επανάσταση κυρίως στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Ο Αντρε Γκέιμ και ο Κόστια Νοβοσέλοφ που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανακάλυψαν τις δυνατότητες του γραφένιου και βραβεύτηκαν για αυτό με το βραβείο Νομπέλ φυσικής.

Ευρυζωνικά δίκτυα x 20

Ομάδα ερευνητών των βρετανικών πανεπιστημίων Μάντσεστερ και Κέμπριτζ στην οποία μετέχουν οι δύο νομπελίστες βρήκε έναν τρόπο να βελτιώσει τις δυνατότητες απορρόφησης του φωτός από το γραφένιο.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων προηγμένων συστημάτων στον χώρο των τηλεπικοινωνιών οπτικής τεχνολογίας που θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες συσκευές και συστήματα που θα αυξήσουν εκθετικά τις ταχύτητες στο διαδίκτυο, πιθανώς και σε άλλες μορφές επικοινωνίας.

Στα πειράματα που κάνουν οι ερευνητές κατάφεραν να αυξήσουν τις δυνατότητες απορρόφησης του φωτός από το γραφένιο κατά 20 φορές. Όπως εκτιμούν στο τέλος των ερευνών η βελτίωση που θα έχει επιτευχθεί στις φωτο-απορροφητικές ικανότητες του γραφενίου θα οδηγήσει στη δημιουργία συνδέσεων του Ίντερνετ που θα είναι όχι μερικές δεκάδες αλλά μερικές εκατοντάδες φορές πιο γρήγορες από τις σημερινές.

Οι νανοδομές

Οι ερευνητές προσπαθούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ξεχωριστές ιδιότητες των ηλεκτρονίων του γραφένιου που διαθέτουν υψηλή κινητικότητα και ταχύτητα. Αποφάσισαν να πειραματιστούν με το γραφένιο και μια κατηγορία μεταλλικών νανοδομών που ονομάζονται «πλασμονικές».

Αυτές οι νανοδομές εκτοξεύουν κυριολεκτικά την ικανότητα απορρόφησης του φωτός από το γραφένιο ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συνδυασμός οπτικών και ηλεκτρονικών ιδιοτήτων του γραφένιου και η συνεχής βελτίωση της αποδοτικότητάς τους θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των νέων τηλεπικοινωνιακών δικτύων που θα μεταφέρουν δεδομένα σε χρόνο dt.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communication.

πηγη