Τα γονίδια κρύβουν το μυστικό της μακροζωίας

Τελικά οι κακές συνήθειες διαδραματίζουν ελάχιστο ρόλο στη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου, καθώς τσιγάρο, ποτό και λιπαρά δεν πρόκειται να περικόψουν χρόνια από τη ζωή κανενός που έχει τα «σωστά» γονίδια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη στο μικροσκόπιο της οποίας μπήκαν εκατοντάδες αιωνόβιοι.

Ολοι όσοι ήταν άνω των 95 ετών και συμμετείχαν στην έρευνα, όχι απλώς ακολουθούσαν τις αποκαλούμενες βλαβερές και καθημερινές συνήθειες, αλλά κάποιοι το παράκαναν.
Από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα, αρκετοί ήταν αυτοί που κάπνιζαν για 85 συναπτά έτη από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, ενώ κάποιοι άλλοι φούμαραν και δύο πακέτα. Οσον αφορά τη φυσική κατάσταση, οι περισσότεροι ασκούνταν πολύ λιγότερο από συνομηλίκους τους που έκαναν συστηματική γυμναστική και πέθαναν 20 χρόνια νωρίτερα.
Τα κακά νέα είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατον να μάθει κάποιος εάν διαθέτει τα «τυχερά» γονίδια του αιωνόβιου. Αυτό σημαίνει, εξηγούν αμερικανοί ερευνητές, ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για να μη φροντίζει κάποιος τον εαυτό του και να μη θέτει περιορισμούς.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 95 έως 109 ετών, ρωτήθηκαν για τις συνήθειες που είχαν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ζωής τους. Ολοι τους ανήκαν σε μία εβραϊκή φυλή και παρουσίαζαν ελάχιστες διαφοροποιήσεις στα γονίδιά τους από τον γενικό πληθυσμό, πράγμα που έκανε ευκολότερη για τους επιστήμονες τη θεωρητική επισήμανση της γενετικής επίδρασης.
Τα αποτελέσματα των απαντήσεων που δόθηκαν συγκρίθηκαν με μίας ομάδας διαφορετικής φυλής, της οποίας τα μέλη είχαν γεννηθεί λίγο αργότερα, αλλά το προσδόκιμο επιβίωσής τους ήταν περίπου τα 80 χρόνια.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν οι καθημερινές συνήθειες ήταν πιο σημαντικές από τα γονίδια στη διατήρηση της μακροζωίας, η συντριπτική πλειονότητα των αιωνόβιων θα έπρεπε να μην καπνίζει, να ασκείται περισσότερο από την άλλη ομάδα και γενικότερα να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, κάτι που τελικά δεν προέκυψε.
Οπως φάνηκε στην έρευνα, οι αιωνόβιοι, άντρες και γυναίκες, δεν είχαν ιδιαίτερες διαφορές στις διατροφικές συνήθειες, ενώ κάπνιζαν και κατανάλωναν αλκοόλ συχνότερα. «Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως τα γονίδια που διαθέτουν οι αιωνόβιοι, έχουν την ιδιότητα να αναστέλλουν τις αρνητικές συνέπειες που έχουν για τον οργανισμό οι βλαβερές συνήθειες», εξηγεί ο ερευνητές Νιρ Βαρζίλαϊ από την Ιατρική Σχολή Αλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους, που είναι και η πλειονότητα των ανθρώπων, οι ειδικοί σπεύδουν να κάνουν μνεία στη μεσογειακή διατροφή, η οποία σε συνδυασμό με άσκηση, το σωστό βάρος και όχι κάπνισμα, μπορεί να προσθέσει μέχρι 15 χρόνια ζωής. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και μελέτησε 120.000 άτομα από 55 έως 69 ετών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Geriatrics Society».